Одговори на питања

Моја платформа је едукативног типа, саветујемо свима којима нам поставе питање да посете лекара, не прописујемо терапије и не постављамо дијагнозе.

Поздрав, имам 20 година, нисам имала никакве односе и идентификујем се као асексуална особа. Не знам какав приступ да имам код својих могућих романтичних партнера, како започети овакву конверзацију, с обзиром на то да је секс некако “обавезан” у везама? 

Драги питаоче,  

Хвала ти што ми пишеш и што си тако искрена са мном. Желим да ти честитам за то што си тако искрена према себи и свесна својих потреба. Јако је ретко да неко у том узрасту, што су ране двадесете године, има такву свест о својој сексуалности. Што се тиче односа са партнером, моја предпоставка би била да би онда то требао да буде партнер који се такође идентификује као асексуалан да не би било очекивања која ти не можеђ да испуниш са њене/његове стране. Ако се пак деси да уђеш у однос са неким ко има сексуалне потребе а стало ти је до те особе као и њему/њој до тебе, онда саветујем да отворено разговарате о томе и на који начин можете да обоје нађете компромис који вам одговара. Овакав разговор ти можда неће бити у потпуности комфоран, али је веома важно да се догоди јер сте на тај начн поставили здраве темеље за даљи однос.

Табу, не знам шта да радим, плашим се да кажем децку да стави кондом током оралног секса, а плашим се свих полних плболести које може да ми пренесе, да ли имаш неки савет?

Драги питаоче,

Ово је нажалост једно врло често питање, и веома незгодно.

Ово је суштина нашег постојања – превентива.

Своме момку мораш да објасниш да се и оралним сексом могу пренети полне болести исто као и вагиналним и аналним сексуалним односом. Дебљина кондома је занемарљиво мала  и нема никаквог утицаја на осећај код момка, на овај начин се штитиш да не добијеш инфекцију у устима и спречаваш последице  које се могу на оваква начин догодити. Поготово је важно да практикујете односе са заштитом јер су мушкарци често асимптоматски преносиоци инфекција, такође је зато важно и да редовно идете на прегледе. Овај разговор можда буде мало непријатан, али ако сте посвећени једно другом и ако желите да имате здрав, зрео конструктиван однос веома је важно да будете искрени и отворени једно према другом, као и да бринете о сопственом здрављу и здрављу свог партнера. 

Поздрав, Збуњена сам мало по питању сигурног секса односно како да се заштитим од сполнопреносивих болести ако сам лезба. Дакле, не практицирам секс са мушкарцима стога кондом овдје није опција. Које болести уопће могу добити у осносу са другом женом?

Драги питаоче,

Ово је једно доста добро питање и гледам како да ти искрено помогнем.

Прво да се разумемо можеш добити све полне болести као и хетеросексуалци, јер полне болести јесу вируси, бактерије, паразити…дакле ако дођеш у контакт са инфекцијом, додиром, оралним сексом или на неки други начин свакако се те полне болести могу пренети ако имаш односе са инфицираном особом. Е сада како да се заштитиш, највише бисмо волели да ти кажемо да можеш да користиш женски кондом, али нажалост у овом тренутку немамо информацију где можеш да га купиш у Србији. Тако да је најбоље што можеш да урадиш јесте да и ти и твоја партнерка идете на редовне контроле, да водите рачуна ако приметите неке симптоме и да се редовно тестирате на полне болести.

Поздрав, Табу! Желела сам да вас питам да ли је могуће да се жена роди са дебљим хименом, па га је самим тим теже пробити? Партнер и ја, до душе, неко време нисмо покушавали да га пробијемо, јер нам је већ прешло у мучење, па се радије определимо за орални секс или други вид задовољства. Ово о химену питам зато што сам у неким приватним клиникама налазила понуду одстрањивања химена. Надам се да не морам на интервенцију, али бол је заиста неиздржив. Некад имам осећај да је немогуће пробити га. Да ли мислите да та “немогућност” пробијања може указивати на неку другу аномалију? Хвала вам! 

Драги питаоче,

Хајде одмах да пређемо на ствар – да могуће је!

Химен представља танку мембрану, мали слој ткива који покрива спољашњи отвор вагине, ова мембрана је веома еластична и растегљива, може имати једну малу рупицу на себи, или већи отвор може имати више малих отвора, или бити веома танка, међутим у ређим случајевима се може догодити да је химен дебљи и да је заиста потребан мала хируршка интервенција како би се одстранио. Да не бисмо нагађали да ли се ради о дебљем химену или нисте довољно опуштени и долази до спазма мишића, веома је важно да посетите гинеколога да нагласите пре прегледа да сте невини, какву врсту проблема имате и одмах ћете добити свој додговор, јер ће једним неинвазивним прегледом моћи да се утврди о чему се ради.

Да ли је могуће добити СИДУ аналним сексом?

Драги питаоче,

Само да нагласимо на почетку, СИДА представља скуп симптома и крањи стадијум ХИВ инфекције, тако да нико не може добити сиду, већ се може заразити ХИВ-ом.

Дакле да се разумемо још једном Сида односно синдром стечене имунодефицијенције је полно пренесива болест која представља последњи стадијум инфекције организма вуросм хумане имунодефицијенције.

ХИВ-ом се можете заразити ако имате незаштићени сексуални однос са особом која је инфицирана ХИВ-ом.

Аналним сеском такође можете да се инфицирате ХИВ-ом.

Сматра се да је ризик од ХИВ-а незаштићеним аналним односом изузетно висок, чак 18 пута већи од вагиналног односа. Разлози за повећани ризик су добро познати и укључују следеће факторе: осетљивост ректалних ткива која омогућавају вирусу директан приступ у крвоток кроз ситне процепе или огреботине. Висока концентрација ХИВ-а у сперми и предсеменој течности , удвостручује ризик од инфекције када дође у контакт са ректалним ткивом.

Међутим ако је код партнера ХИВ инфекција супримирана, односно вирус је присутан у организму али је особа на терапији и нема развитак инфекције код овакве особе нема ризика од преношења ХИВ-а. У једној студији након 5 година праћења и 77.000 незаштићених аналних односа, није дошло до преноса ХИВ-а од ХИВ позитивних партнера и истраживачи су закључили да је ризик од преноса ХИВ-а у овим околностима заправо јако мали.

Да ли је нормално да девојке имају длаке на грудима, нисам видела ниста о томе на вашем претпоследњем посту о грудима и то ме додатно брине? Ста моземо да урадимо поводом тога и како да их уклонимо на најбољи могући начин?

Драги питаоче, 

Много жена се сусреће са длакама на грудима, најчешћи узрок за ову појаву јесте промена нивоа хормона код жене, ове промене се дешавају у 20им и 30им годинама али и у пубертету. У нашем посту смо се више фокусирали на самопреглед дојки, па се нисмо посветили овој честој појави која у зависности нивоа маљавости може бити потпуно нормална, ако се ради о појави пар длака.

Такође употреба одређених лекова може довести до појаве маљавости, лекови које садрже тестостерон или глукокортикоиде.

Синдром полицистичних јајника такође може бити узрок овакве појаве, да не бисте размишљали зашто долази до ове појаве најбоље би било да посетите гинеколога који може да сагледа количину маљавости на грудима, такође може утврдити да ли се ради о физиолошком процесу или су потребна додатна испитивања. Али је велика вероватноћа ако говоримо о само пар длака, да је то потпуно нормално и у скалду са вашим хормонским променама.

Што се тиче уклањања постоји неколико опција, можете скратити длаке маказама, што је најсигурнија опција јер не чупате фоликул, ради се о малим маказама сличним оним за нокте које можете приближити кожи, међутим знајте да ће длаке и даље расти па ћете морати чешће ово да радите.  

Друга опција је уклањање пинцетом, ово је можда најједноставнији начин уклањања длачица на брадавицама, али треба имати на уму неколико ствари пре него што почнете да их чупате.

Ареоле и кожа око брадавица могу бити осетљиве, па чупање може изазвати нелагоду. Да бисте смањили овај осећај, чупајте длачице одмах након туширања. Топла вода може помоћи у отварању пора, тако да длачице излазе лакше и са мање болова.

С тим што морамо нагласити да чупање длачица отвара могућност инфекције или урастања длака јер се длаке касније врате, односно поново израстају. Будите опрезни ако чупате длаке и пазите на знакове инфекције, попут црвенила, осетљивости или гноја. 

Ако имате осећај да имате прекомерну маљавост на грудима онда бисмо вас ипак саветовали да консултујете гинеколога.

Табу помагај, приметила сам да након мастурбације у гаћицама имам крв и доста секрета. Морам да напоменем да имам 16 година и да сам невина. Шта може бити у питању и да ли је опасно? Велики поздрав табу тиму и хвала вам унапред!

Драги питаоче,

С обзиром на то да свашта нешто може да буде, од тога да вам се циклус мало пореметио до тога да сте се мало повредили током мастурбације,и да је крварење заправо потегло од мале ранице, можда сте и пробили химен ако сте вршили пенетрацију руком или неким сескуалним помагалом, па да је услед пуцања танке мембране дошло до настанка малог крварења, пошто не бисмо волели да нагађамо најбоље би било да посетите гинеколога како бисте отклонили сваку сумњу да може постојати било какав проблем.

Здраво, имам питање шта све треба да радимо како би наш сексуални живот био што уреднији и безбеднији за обоје? Хвала унапред <3

Драги питаоче,

Хвала пуно на овом питању и на томе што бринеш о себи и другима.

Како би ваш сексуални живот био уреднији, било би јако важно да и ти и твој партнер/ка редовно идете на контроле, дакле барем једном у 6 месеци да посетите гинеколога (уролога) како би били сигурни да је ваш репродуктивни систем очуван. Поред тога да водите рачуна о личној хигијени, да никада не практикујете анални па вагинални однос јер ово носи са  собом велики ризик од ширења инфекција у вагиналну флору, поред тога је веома важно да не игноришете симптоме, ако приметите да имате бол приликом пишкења, или ако имате бол током односа да не игноришете такве ствари већ да посетите доктора. Веома је лепо да бринете о сопственом здрављу и здрављу вашег партнера и надамо се да ћете ово практиковати све време док сте сексуално активна особа.

Да ли су пилуле неопходна заштита или је кондом довољан вид заштите? Пилуле носе велики број могућих нежељених дејстава што ме (мало) плаши…

Драги питаоче,

Кондом ако се правилно примењује, омогућава заштиту од 99% а пилуле 99,9%. Одлука да ли желлите да користите само кондом или/и пилуле је апсолутно ваша, међутим морамо рећи да пилуле као и сваки други лек имају нежељена дејства међутим ако одрадите све потребне анализе, и ако се консултујете са гинекологом, онда добијете пилуле коју баш намењене вама и због којих не бисте требали да имате проблема. Дакле веома је важно да практикујуте сигурне односе, у претходним питањима можете пронаћи упутство како правилно да ставите кондом, за шта год да се одлучите водите рачуна да поступате према упутствима, или да користите кондом на правилан начин или да обавите апсолутно све неопходне анализе пре него што се одлучите за пилуле.

Како правилно ставити кондом?

Драги питаоче,

На интернету можеш пронаћи много визуелног садржаја како да ставиш кондом (слика,клипова,видео материјала…) али ја ћу сада покушати да ти приближим шта треба да радиш.

Намотајте кондом када је пенис у ерекцији (тврд), али ПРЕ него што додирне усне или генитални део вашег партнера (вулва, вагина, анус, задњица и горњи део бутина) – и носите га све време док имате секс. Ово вам помаже у заштити од полно преносивих болести које се преносе додиром коже на кожу. Такође спречава контакт са пре-ејакулатом , који садржати сперму која може проузроковати трудноћу.

Кондоми трају дуго, али увек треба проверити датум истека отиснут на омоту или кутији. Пажљиво отварајте кондоме како их не бисте оштетили – немојте користити зубе или маказе. Уверите се да је кондом спреман за апликовање на прави начин: обод треба да буде споља, тако да изгледа као мали шешир, и лако ће се размотати. Можете га мало размотати пре него што га ставите како бисте били сигурни да је са десне стране.

Ако сте случајно ставили кондом наопако, НЕМОЈТЕ га окретати и поново користити – набавите нови. Уштипните врх кондома и ставите га на главу пениса. Оставите мало простора на врху за сакупљање сперме. Ако сте необрезани, можда би било угодније повући кожицу уназад пре него што кондом ставите на врх пениса и котрљате га доле. 

Одмотајте кондом доле на осовини пениса све до базе. Такође можете додати лубрикант на спољну страну кондома након што је на вашем пенису (подмазивање на бази воде или силикона може секс учинити још бољим и помаже у спречавању пуцања кондома).

Након што ејакулирате, држите обод кондома и извуците пенис из тела свог партнера. Урадите ово ПРЕ него што вам пенис омекша, како се кондом не би превише олабавио и пустио сперму. Пажљиво скините кондом са партнера да не бисте случајно пролили сперму на њих.

Баците кондом у смеће – немојте га бацати у тоалет (може да запуши цеви). 

Не можете поново користити кондоме.

Смотајте нови кондом сваки пут кад имате вагинални, орални или анални секс.

Такође бисте требали користити нови кондом ако прелазите са једне врсте секса на другу (попут аналног на вагинални).Не брините ако изгубите ерекцију (пенис вам постане мекан) док носите кондом – ово је изузетно често. Ако се ово догоди, требало би да промените кондоме. Само скините кондом и кад вам пенис поново постане тврд, намотајте нови.

Уживајте у заштићеним, сигурним сексуалним односима.

Да ли је тачно да се полне болести могу пренети преко ВЦ шоље или је то мит? Ако могу, онда које су?

Драги питаоче,

Уобичајени страх међу људима је да се полне болести могу преносити на јавним местима, на пример контактом са даскама за wц шољу. Иако је теоретски могуће да се неке полне болести могу пренети са особе на особу путем даске за WЦ шољу, изузетно је мало вероватноћа да ћете се заразити на овај начин.

Вируси и бактерије које се могу пренети аналним, вагиналним и оралним сексом захтевају одређене услове како би могле да обитавају.

Према стручњацима Маyо клинике: „Пошто вируси и бактерије брзо умиру изван тела, готово је немогуће доћи до инфекције путем контакта са тоалетима, пешкирима или другим предметима које заражена особа користи. Исто важи и за преносиве болести, попут сифилиса, ХПВ-а и ХИВ-а и, према америчком Центру за контролу и превенцију болести. Тако да се немојте бринути о томе да ћете се заразити полним болестима путем тоалета, али водите рачуна о томе да имате заштићене сексуалне односе.

Поздрав, сексуално сам активна већ 5 година и никад нисам доживела оргазам ни са једним партнером. Да ли је са мном све у реду?

Драги питаоче,

Прво да знате да нисте сами да је ово заправо случај код 15% жена које имају потешкоћа да имају оргазам и 10% жена никада нису имале оргазам са својим партнером.

Такође је важно да знате да је ово тема о којој жене нерадо говоре тако да је велика могућност да у својој близини имате пријтељицу која је прошла кроз исто искуство али јој није пријатно да га подели са вама.

Хајде одмах да кажемо најважније, постоји велика могућност да је са вама све у реду, оно што вам можемо саветовати јесте да се посветите себи и кроз мастурбацију и упознавању себе и свог тела упознајете и оно што вас стимулише и опушта.

Важно је да се опустите, да се осећате комфорно и пријатно, да имате слободу да искористите времена колико вам треба и да знате да је потпуно у реду ако вам је потребно више времена са партнером да бисте достигли врхунац. Наравно ако сте већ ове методе испробали онда бисмо вам свакако саветовали да посетите гинеколога и испитате своје нивое хормона, како бисте знали да не постоје сметње у овом смислу које вам отежавају да достигнете врхунац.

Такође, ако себе сматрате особом са задовољавајућим либидом и ако немате проблем да самостално доживите оргазам можете се консултовати и са психотерапеутом како би открили где се налази корен вашег проблема и да ли има везе са вашом сексуалношћу или са вашем односом са партнерима у процесу остваривања интиме. Немојте се осећати обесхрабљено и радите на овоме откривању како бисте имали потпун и испуњен сексуални однос.

Шта је кандида ? Може ли нешто више о томе…

Драги питаоче,

Нисмо сигурни да ли нас о кандиди питаш информативно или имаш проблем са истом досадом али сад ћу ти испричати неке ствари које ће ти помоћи да се боље упознаш са кандидом.

Кандида је гљивица која иначе нормално обитава у нашем организму, постоји преко 200 врста кандида у људском организму преовладава цандида албицанс. Кандида има две добре другарице лактобацилус ацидофилус и бифидобактерија бифидус, које је држе под контролом да се не рашири где не треба.

Међутим када дође до преовладавања кандиде услед употребе антибиотика или пада имунитета настају и проблеми. Поред овога неравномерна исхрана, употреба шећера у исхрани у великој количини, лоше варење, прекомерна конзумација алкохола и енергетских пића као и стрес могу довести до појаве кандиде.

Вагинална кандида ствара појачани сирасти густи секрет, изазива свраб и нелагодност, упорна је и нелагодна. Поред тога појава кандиде може довести и до главобоље, честих уринарних инфекција, умора и малаксалости.

Симптоми вагиналне кандидијазе су углавном непријатни, а најчешћи су:иритација интимног дела тела – пецкање и јак свраб, црвенило и осип, сираст и сиво беличаст секрет и теченост око вагине, бол приликом уринирања и сексуалног односа.

Симптоми код мушкараца нису тако изражени као код жена мада се може појавити црвенило, свраб, печење и беле мрље на пенису.

Терапија је дуготројна и веома је важно да код појаве симптома посетите лекара и да добијете одговарајућу терапију. Поред тога можете користити биљке које имају антифугоцидно дејство у исхрани ( бели и црни лук, мајчина душица, маслачак, ђумбир, куркума, коријандер…), изгладњујте кандиду немојте уносити шећер, избегавајте алкохол и енергетска пића и водите рачуна да имате здраву избалансирану исхрану и да радите на изградњи имунитета.

Имам кандиду две године, сваки месец пре него што добијем менструацију добијем И кандиду, ишла сам прошле године сваки месец код гинеколога али увек добијем исте вагиналете, не знам шта да радим? Терапија ми је макмирор, и канестен крема, али очигледно је да то више не делује. Да ли имате неки савет?

Драги питаоче,

Саосећамо се са твојом муком, у претходним питањима можеш пронаћи више о канидиди, као што већ до сада знаш ради се о једној правој напасти, осим терапије и константног рада на имунитету можеш порадити и на својој исхрани.

Повећан унос шећера и млечних производа може довести до повратка кандиде.

Саветује се конзимирање воћа АЛИ са смањеном концентрацијом шећера дакле лимун и лимета су одличан избор и због високок садржаја витамина Ц.

Поред тога је добро конзумирати киноу, житарице и намирнице богате протеинима попут пилетине, јаја, лососа, ћуретине, сардине…намирнице које треба избегавату су нажалост све оне лепе као банане, грожђе, брашно, млеко, млечни производи, енергетска пића која имају велики проценат шећера у себи, сокове, алкохол, вино, кафу…Можеш такође конзумирати бадеме, семенке бундеве и кокос, као и јогурт са ниским садржајем млечне масти, авокадо и маслине

.Као посебно корисна намирница у борби против кандиде наводи се бели лук у исхрани.Надамо се да ћеш избалансираном исхраном и одговарајућом терапијом успети да победиш ову досадну гљивицу.

Да ли маструбирање мозе наскодити нецему, док смо у пубертету и колико пута недељно смемо маструбирати? Да ли мастурбирање утиче на плодност  ?

Драги питаоче,

Мастурбација је појам који означава стимулацију гениталија са циљем да се достигне сексуално узбуђење, односно постизање врхунца (оргазма) али такође ради опуштања. 

Може се постићи додиривањем пениса или вагине, мажењем, коришћењем сексуалних играчака или других начина стимулације.

Мастурбација представља нормалну сексуалну активност приликом које се самозадовољавамо и приликом које долази до лучења хормона задовољства. 

Мастурбација не утиле на плодност ни на један начин ни код мушкарава ни код жена, не утиче на организам не представља штетну радњу, такође мастурбацијом можете додатно испитати шта вашем телу прија и побољшати своје секуслане навике. Мастурбацијом смањујете ниво стреса, опуштате своје тело и испитујете своју сексуалност. Не постоје ограничења колико недељно смете да мастурбирате, проблем може настати само ако овај чин утиче на ваш квалитет живота, на испуњавање ваших обавеза или ако утиче на ваше социјалне односе. 

Здравооо, занима ме колико су опасни кондиломи,како можемо да их препознамо,где се све јављају и како могу да се пренесу ?

Драги питаоче,

Хвала ти на овоме питању које нас је инспирисало и да направимо пост који можеш погледати на нашем инстаграм профилу.

Кондилому су врло често поменута ствар међу младима, мада и даље немају довољно информација о њима. Постоје лоше предпоставке да неко ко има кондиломе не води рачуна о својој хигијени а у стварности, кондиломе може добити било која сексуално активна особа која не користи заштиту. 

Шта су то кондиломи?

 Кондиломе изазива ХПВ вирус ( једна од врста ХПВ вируса) и представљају мале израслине на кожи које могу бити присутне у унутрашњости или на спољашности вагине, ануса или ређе на устима, језику и у грлу.

Како се преносе? 

Кондиломи се преносе сексуалним контактом (аналним, вагиналним и оралним сексом) период од инкубације док се не испоље може бити неколико недеља али и неколико месеци. Такође се могу пренети и директним контаком са зараженом кожом и слузокожом.

Који су симптоми?

Симптоми су мале розе тачкице које изгледају као пликови с тим што у почетниој фази изгледају као беле или црвене флеке на кожи.

Кад се развијају?

ХПВ вирус може бити дуго присутан у телу а до испољавања кондилома може доћи кад вам је имунитет најслабији услед недовољног спавања, стреса, лоше исхране…

Како изгледају код мушкараца?

Мушкарци су често асимптоматски преносиоци , а када су промене манифестне оне се виде на пенису у виду малих брадавица и црвенила.

Како изгледају код жена?

Тачкице и пликови су видљиви споља али присутни и унутрашњисти вагине и код жена је манифестација много чешћа.

Како их лечимо?

Након детаљног прегледа, када доктор утврди да се ради о кондиломима постоји неколико начина за њихово елеминисање:

-криотерапија

-електрокаутеризација

-ласерско уклањање

-хируршко уклањање

-убризавањем интерферона

-течни препарати са подофилином

Како да се заштитимо ?

Важно је да редовно идете на контроле, да не практикујете сексуалне односе без заштите, да радите на јачању свог имунитета, да не игноришете симптоме кад их приметите и да бринете и о себи и о другима. Важно је незапоствљати симптоме кондома и урадити ХПВ генотипизацију како би се отклонила могућност да су канцерогени сојеви изазивачи овакве појаве, зато идите редовно на прегледе и практикује односе са заштитом.

Да ли могу да изгубим невиност мастурбирањем или коришћењем дилда?  

Драги питаоче,

 У неким од претходних питања и наших постова можеш видети да је губитак невиности један појам који има другачије значење за свакога.

За некога губљење невиности представља успостављање интиме са партнером за некога је то само вагинални сексуални однос, за некога то представља било какав сексуални контакт…Међутим ако говоримо о губљењу невиности у смислу пробијања химена, да апослутно је могуће да се химен пробије масутбацијом или дилдом. 

На нашем инстаграм профилу можеш погледати пост о химену, где ћеш видети да се заправо ради о једној танкој, врло еластичној опни која прекрива спољашњи зид вагине и која је склона растезању.

Постоји више форми химена, са два отвора, једним отвором или више мањих отвора, који се пенетрацијом шире (пенетрација може бити пенисом али и сексуалном играчком или руком), након ширења долази до стварања његове руптуре односно пробијања.

У неким случајевима химен је врло танак и склон лаком пуцању, тако да је врло могуће да се ово догоди безболно и без присуства крви. С обзиром да ћеш тек ступити у сексуалне односе саветујемо ти да водиш рачуна о заштити и користиш кондом како би се заштитила од нежељене трудноће али и полних болести..

Здраво! имам 17 година и већ сам имала хпв и 2 пута се лечила… прилично сам сигурна да га имам поново али овог пута су ми се појавиле и брадавице… дакле мене занима да ли постоји неки начин да ја одем на преглед без да га чекам месец дана јер се јако бринем и желим што пре да добијем неку терапију… хвала унапред!  

Драги питаоче,

Имајући на уму да се ради о ХПВ који се враћа веома је важно да радиш на изградњи свог имунитета и да јачаш свој организам. С обзиром на то да постоји појава брадавица, постоји могућност да се ради о појави кондилома, саветовали би ти да одмах посетиш свог изабраног лекара гинеколога, да не чекаш два месеца на преглед, већ да га закажеш што пре, како би се одрадила ХПВ генотипизација, установиле се који сој је изазивач и како би на време добила одговарајућу терапију.

Добар дан, имам кожицу преко главића пениса, и када заврнем кожицу и оставим тако (преко ноћи нпр.) Кожица се надује и боли кад покушам да је вратим назад. Хвала унапред на одговору! 

Драги питаоче,

Ако смо те добро разумели долази до натицања кожице на главићу током ноћи, што ти ствара нелагодност. Одмах би те саветовали да посетиш лекара како би на основу детаљне анамнезе и анализе могао да установи о чему се ради и како би се отклониле сумње да постоји инфекција гланса пениса или препуцијума. Не желимо да нагађамо шта би све потенцијално могао да буде проблем јер немамо довољно информација, тако да би те срдачно саветовали да посетиш уролога.

Поздрав, интересује ме да ли мушкарци који су имали ту несрећу да се заразе ХПВ вирусом могу уопште да ступе у незаштићене односе ради проширења породице јер лек не постоји(да напоменем само да ЈА лично не верујем да ХПВ може да напусти организам само јачањем имунитета, није ми нико рекао да ова метода не функционише), а постоји велики ризик да се партнерка зарази јер су мушкарци преносиоци и углавном нема видљивих промена на пенису. Хвала Вам што ширите свест о ппи/ппб <3 

Драги питаоче,

Наравно да мушкарци са ХПВ инфекцијом без симптома могу да ступе у полне односе ради проширења породице. ХПВ верујте, заиста ишчезава из организма, и наш имунитет га најчешће и савлада. Ово је доказано код особа код којих је ХПВ једном био дијагностикован, па након одређеног времена више није био присутан. Зато и треба да се води рачуна о имунитету и да се он јача а поред тога наравно треба редовно посећивати лекара. 

Што се тиче промена, тад је видљива ХПВ инфекција кад изађу промене на гениталним органима мушкарца у виду пликова и промена на кожи тада не треба практиковати сексуалне односе без заштите. Махом су најзаразнији мушкарци са видљивим променама,када промене нису манифестне мушкарац може имати ХПВ који се неће манифестовати код партнерке услед доброг имунитета. Дакле мушкарци са ХПВ-ом могу имати односе без заштите ако раде на проширењу породице ако немају манифестне промене на кожи, и партнерка може остати трудна под овим условима и изнети нормалну трудноћу без компликација.

Табу, да ли тампоне смеју да користе невине девојке? 

Драги питаоче,

Ово је једно врло често питање, одговор је да.

Тампон смеју користити невине девојке јер је химен веома еластичан и веома ретко долази до његовог пробијања, такође тампон је направљен од природних меканих материјала и његовом правилном апилкацијом не можете себи нашкодити, нити изгубити невиност. У неким од претходних питања можете пронаћи више о тампонима као и значењу губљења невиности, што има другачији смисао за сваку особу. Важно је да знате како се тампон апликује, да га редовно мењате и да не осећате непријатност током стављања.

Здраво Табоо, знам да ово није конкретно везано за твоју тему, али мене занима шта би ти рекао, шта је боље да се користи тампон или улозак, шта је више хигијенски и шта је боље за нас?

Драги питаоче,

И ако је ово лична одлука жене постоје одређени бенефити и мане везане како за тампоне тако и за улошке. 

Улошци треба да представљају баријеру која ће да сакупља крв током менструације, належу на вагину и зато је веома важно да буду од природних материјала. Пре уложака користила се хигијенска вата, која се још увек може пронаћи у неким апотекама и продавницама. Предности хигијенских уложака су такве да не могу остати заглављени у вашем телу јер су само за спољашњу употребу, нема ризика од токсичног синдрома, нема болова нити неугодности и лаки су за стављање, препоручују се ако имате проблема са менструалним грчевима. Оно што бисмо могли насвести као мане је да нису погодни за купање ни спортске активности, могу се померити и направити флеке на одећи, услед нередовног мењања могу испуштати неугодне мирисе. 

Тампони упијају крв пре него што она изађе из тела, због тога што се уносе у организам направљени су од природних материјала, најчешће од памука. Тампоне треба мењати на сваких 3 до 6 сати или чешће ако се ради о обилнијем крварењу. Већина жена се одлучује за употребу уложака зато што тампони могу довести до токсичног шока који може бити смртоносан, зато је веома важно да се тампон благовремено промени и ако случајно дође до пуцања кончића или заглављеног тампона, потребно је одмах посетити лекара. Тампони су мањи и мање видљиви, лакши за манипулисање, такође се могу користити у свим приликама и нестварају неугодне мирисе, с друге стране њихово аплицирање мора бити изведено на правилан начин, и постоји ризик од заглављивања током вађења.

 И тампони и улошци су погодни за коришћење током менструалног циклуса, ако се правилно примењују оба су хигијенски производи који треба да задовоље ваше потребе, најбоље је да користите оно са чиме се осећате комфорно и сигурно, да водите рачуна о личној хигијени и да редовно посећујете лекара.

Да ли је боље имати длаке на полним органима или је боље бријати се/ депилирати се??

Драги питаоче,

Морам ти рећи да је ово питање је ствар личних префернција, оно што је истина јесте да длаке имају одређену улогу на интимној регији, а то је да је штите од продора микроорганизама и бактерија, и на тај начин предстваљају баријеру. Међутим најважније за очување твог интимног здравља јесте одржавање личне хигијене као и посећивање лекара ради редовних прегледа.

Да ли је кондом довољна заштита од трудноће?

Драги питаоче,

Хвала ти што се распитујеш о томе колико је кондом ефикасан, значи да га вероватно користиш што ме прилично радује! Кондоми као што знамо су одлични за превенирање нежељених трудноћа и смањење ризика од обољевања од полних болести.

Одмах да пређемо на ствар, ако се кондом правилно користи, онда су 98% ефикасни у процесу превенције трудноће. Шта значи правилно ?

Значи да сте проверили рок трајања кондома, да сте га опрезно отворили, без оштећења и да сте га правилно ставили на пенис, без увијања и пуцања, такође је важно да је складиштен на одговарајућем месту, не новчанику и да није био на високим температурама. 

Кондоми су једина превенција од полних болести, и треба их користити током вагиналног, оралног и аналног секса, а такође онемогућавају трудноћу , поред кондома жене могу користити и контрацептивне пилуле.

Контрацептивне пилуле су још ефективније, ако се правилно користе (узимају на време, не прескачу се пилуле, не конзумира се алкохол, не узимају се друге врсте лекова које утичу на њихов потенцијал) онда су 99% ефективне и штите од трудноће.

Важно је напоменути да се контрацептивне пилуле никада не узимају на своју руку већ искључиво након прегледа код гинеколога и опсежних анализа.

Уколико дође до незаштићеног односа, да ли се треба бојати да смо остале у другом стању и ако не, у којим случајевима?

Драги питаоче,

Прво ћемо да кажемо очигледно, ако је дошло до сексуалног односа без заштите и ејакулације од стране партнера у вагину (ако је мушкарац свршио у вас) онда наравно постоје шансе да се догоди зачеће, али такође и ако није ејакулирао у вас због постојања семене течности која може довести до оплодње.

Које су шансе?

Шансе за оплодњу зависе од времена кд се однос догодио, такође од хормонског статуса оба партнера као и од година старости.

Шансе да жена затрудни незаштићеним односом су од 15% до 25% када говоримо о оба здрава партнера који немају здравствених проблема.

Након 30.е године шансе за зачећем се смањују, ако имате односе 5-7 дана пре овулације шансе за зачећем су 10% а ако односе имате за време овулације која се дешава отприлике на половини менструалног циклуса ( индивидуално је за сваку жену на основу циклуса) онда су шансе 30%.

Вероватно сте чули и за случајеве да је неко имао један сексуални однос без заштите и да се догодило зачеће, односно да је жена остала трудна ово је апсолутно могуће и опет морамо напоменути зависи од година и хормонског статуса и плодности партнера.

Када је све ово речено, морамо закључити да ако не планирате трудноћу не треба да ризикујете и да свакако имате заштићене односе, а с друге стране ако желите да останете трудни онда ће учестали односи да вам повећају шансу да се догоди оплодња.

Ћаос ,хтела бих да испричам једну ситуацију јер се бринем због чега се то десило. Забринула сам се пре неки дан ,са момком сам доста заједно и имали смо односе редовне и одједном смо стали из чисте досаде ,јер смо се редовно задовољавали па самим тим нисмо имали неке потребе за односима … пролазило је време и једно 4 5 месеци нисмо имали однос. До прошле недеље ,кад смо имали однос ,прокрварила сам током односа нисам много али ипак јесам.Нити је однос био груб али с обзиром да смо већ доста пута пре тога имали однос нисам ниједном прокрварила.Чак смо после 2 3 дана опет имали однос и ништа се није десило. Да ли је могуће да се химен закорио после толико времена па да сам прокрварила или је нешто друго у питању?

ПС. сваки однос нам је са заштитом.Хвалааа унапред!

Драги питаоче,

Драго нам је да имате испуњен сексуални живот и ако сте и ви и ваш партнер задовољни са вашим односом онда смо и ми срећни због вас. Међутим надамо се да је ова пауза коју сте направили у трајању од 4-5 месеци била јер сте обоје тако хтели, да нагон и даље постоји и да сте обоје сигурни и у складу са оваквом одлуком.

Што се тиче крварења с обзиром да се јавило само једном током односа, може бити да је у питању била мала повреда коју нисте приметили, али узрочник може бити и инфекција  и хормонске промене у организму, да бисте били потпуно сигурни да је све у реду, најбоље би било да одете на преглед код гинеколога. 

Химен не може да закори на нашем инстаграм профилу табоо_дневник постоји пост о химену, где можете погледати како све химен може да изгледа, с обзиром да се ради о једној малој кожној опни која прекрива вагину и дели је од спољашње средине, и која је веома еластична и танка, оног тренутка када је опна пробијена, више не може зарасти.

Морамо да кажемо да је могуће поново је хируршки обновити (хименопластика) и у неким земљама жене се подвргавају оваквим пластичним операцијама, како би поново прошле искуство губљења невиности.

Постоји могућност да је дошло до скупљања вагиналних мишића услед недостатка сексуалних односа, да нисте били потпуно опуштени и да је дошло до мале повреде, поготово ако крв није била превише тамна, него светлија као да потиче из ранице. 

У сваком случају ако се оваква појава понови најбоље је да одете на детаљан преглед где ће гинеколог на основу прегледа моћи да вам каже има ли разлога за бригу.

Пратим вас већ неко време и имам питање. Менструацију обично добијам између 28. и 32. дана и имам изражене симптоме ПМС-а тако да увек могу да предвидим. Сада је већ 35. дан, а ја немам никакве симптоме које иначе имам. Такође осећам константан притисак у левом делу карлице већ 5 дана. Имала сам заштићени сексуални однос, али нисам сигурна да ли ово има везе са тим. Занима ме шта може да буде у питању?

Драги питаоче,

Ово је једно питање на које ти не могу дати тачан одговор, који ти може дати гинеколог,након детаљних анализа. 

Могу ти рећи шта може бити узрок закаснеле менструације, али пре тога бих само да нагласим да дужина менструалног циклуса није иста код свих жена и да он варира у зависности од индивидуалног хормонског статуса организма, обично је између 21. и 35. дана.

Менструација ’’касни’’ када је прошло пет недеља од последњег циклуса а нови није почео.

Мршављење или гојење

Промене које настају у телесној тежини могу довести до промена у менстуралном циклусу, јер овакве промене такође доводе и до промене хормонског статуса, и отпуштања репродуктивних хормона.

Синдром полицистичних јајника

Синдром, као што сама реч казује предстаља скуп различитих симптома међу којима могу бити опадање косе, појава акни и бубуљица, појачана маљавост, односно длака на телу, болне меснтруације када се десе, појава циста  на јајницима…жене које имају синдром полицистичних јајника могу имати изостале менструације.

Стрес

Стрес такође може бити узрочник промена у менструалном циклусу, такође због успостављања дисбаланса у телу током кога може доћи и до изостанка менструације.

Поремећај тиреоидне жлезде

Тиреоидна жлезда је једна мала жлезда која се налази у доњем делу грла и која регулише важне процесе у телу па између осталог и отпуштање репродуктивних хормона, током испитивања изостанка репродукције врло често се испитује ир ад ендокрине жлезде.

Осим ових разлога изостанак менструације може бити последица озбиљнијих болести, услед превремене менопаузе или других здравствених проблема.

Изостанак менструације не би требао да има везе са сексуалним односом ако је однос био заштићен, може се десити да циклус касни али ако се циклус уопште није догодио онда би свакако требало да посетите гинеколога.

Које тестове на полно преносиве болести сматрате да девојка треба с времена на време урадити превентивно? Дуго сам са својим дечком у вези, у једном периоду смо имали незаштићене односе. Касније сам кроз причу схватила да се његова бивша девојка понаша јако неодговорно и промискуитетно. Волела бих да што пре сазнам да ли је са мном све у реду, али не знам одакле да почнем…

Драги питаоче,

Хвала на овом питању, које је заиста одлично и верујемо да се пуно девојака пита управо то-који су основни тестови за полне болести односно одакле почети?

Вероватно вам је до сада јасно да ако сте сексуално активна особа која упражњава односе, треба да користите заштиту али такође и да идете на редовне прегледе.

Зашто је ово важно ?

Важно је зато што одређене полне болести немају никакве симптоме, зато их стручњаци понекад називају и сексуално преносивим инфекцијама, јер можете бити инфицирани без знакова обољења.

Већина тестова се обавља узимањем бриса из вагине или давањем урина, а ево шта су препоруке…Ако сте сексуално активна особа испод 25 година старости, ако сте склони мењању партнера или ако сте имали ризичан однос требало би да се тестирате на хламидију и гонореју, такође део стандардног тестирања треба да обухвата тестове на ХПВ, такођe можете да се тестирате и на Уреаплазму која не спада у полне болести али је врло чест узрочник инфекције урогениталног тракта.

Кад се јаве симптоми као што су црвенило, свраб, нелагодност кад пишките, пецкање, исцедак из вагине, ванменструално крварење, пликови, осип или појава кожних промена попут брадавица…онда дефинитивно треба да одете код лекара.

Дакле ако не знате одакле да почнете најбоље би било да одете на преглед код гинеколога, да се посаветујете са својим лекаром да ли треба да урадите неке посебне тестове и свакако у међувремену да користите заштиту и ако можда немате никаквих видљивих симптома. 

Превентивно се можете тестирати на хламидију, гонореју, уреаплазму, ХПВ, генитални херпес, с тим што сви напоменути изазивачи полних болести имају различити распон инкубације, односно време након кога може доћи до испољавања инфекција, зато опет изнад свега препоручујемо редовне контроле и прегледе.

Ја сам женско, имам девојку…заједно смо већ пар месеци, и још пре пар месеци сам изгубила невиност, у августу. Вечерас смо имале односе и кренула ми је крв из вагине. Јесте да је однос био мало грубљи, али то није први пут да смо имале грубљи однос, а први пут је да је кренула крв…да ли је ово знак за узбуну?

Драги питаоче хвала ти на овом питању, размишљам се како да ти одговорим а да не погрешим не би требало да дижеш превелику узбуну, али се овој појави треба посветити.

Пошто немамо додатне информације, претпоставићемо да се ово први пут дешава.

Према разлици боје крви можеш проценити да ли је дошло до неке мале повреде вагиналног ткива-ако је крв била светла, није је било пуно, већ довољно да остави траг као да се ради о посекотини.

Ако је крв била тамнија, и чини ти се да није настала под дејством повреде (ако ниси осетила неки бол током односа) онда је можда по среди нешто друго, односно можда је у питању ванменструално крварење.  

Оно што ти могу рећи јесте да крварење између менструалног циклуса није толико ретка појава, када се ради о светлим траговима крви то се у стручној англосаксонској литератури назива ’’спотинг’’ што би значило крварење у траговима. Узрок за овакву појаву могу бити хормонске промене, повреде или неке друге врсте здравствених проблема.

Стручан назив за крварење између циклуса јесте метрорагија, међутим да не бисмо нагађали да ли је дошло до мале повреде или до неких хормонских промена, или других обољења, свакако бих ти саветовао и због твоје сигурности и уклањања других ризика да ипак издвојиш време и одеш код гинеколога јер ће он прегледом моћи утврдити тачан узрок крварења. .

Табу која је разлика између обрезаног и необрезаног пениса?

Драги питаоче, многи ово не знају али се боје да питају!

Хајде да разрешимо ову недоумицу.

Главна разлика између обрезаног и необрезаног пениса јесте у вишку коже који можеш приметити око главића (врха) пениса. И ако је одлука да ли мушкарац жели да буде обрезан или не у потпуности индивидуална, морамо рећи да се ова одлука донекле одражава на хигијену и свеопште здравље.

Такође морамо рећи да необрезани пенис не изгледа веће, на величину пениса највише утицаја има генетика, која је такође главна и за одређивање његових других физичких карактеристика. Кожа која је одстрањена током обрезивања нема везе са ерекцијом и ткивом самог пениса.

Као предност обрезаних пениса, односно услед недостатка коже, смањен је ризик од инфекција јер не постоје набори коже где би се накупљале бактерије и мртва кожа која опада. Што се тиче сексуланог задовољства, прво се сматрало да обрезани мушкарци теже постижу задовољство јер је уклоњено додатно трење које долази од присуства коже која се налази преко, међутим не посотоји ни једна клиничка студија која то заиста то и потврђује. 

Обрезаност такође нема никаквог утицаја на плодност, продукција сперматозоида се дешава у тестисима а не у пенису, тако да овај недостатак или присутво коже нема никаквог утицаја на плодност мушкарца. Обрезивање је популарније у одређеним земљама и карактеристично је за неке вере као што су Исламска вера и за неке земље (у Сједињеним америчким државама је 70% мушкараца обрезано).

Било да се ради о обрезаном или не обрезаном пенису, најважније је да тај пенис носи заштиту током сексуалних односа и брине и о себи и другима.

Табу да ли је могуће да девојка остане у другом стању ако је у ђакузију са дечком или је то мит?

Драги питаоче веома занимљиво питање…дакле може ли се остати трудан у ђакузију, да ли је то мит?

Морам рећи да јесте,а ево и зашто.

Сперматозоиди без којих оплођење јајне ћелије не може да се догоди, преживљавају ван тела само под одређеним околностима, те околности нису у ђакузију. Услед прекомерне температуре,сперматозоиди не могу да преживе,такође их вода ослобађа од њиховог заштитног слоја, тако да би трудноћа која је настала на овај начин била право чудо!

Како се ставља женски кондом, да ли је потребно да идем код гинекоога?

Драги питаоче, нико нас никад није питао за женски кондом!

Већина девојака не зна да он постоји па ево јако лепе прилике да кажемо корисне ствари на ову тему…Женски кондом се користи сваки пут када имате вагинални секс, не вади се све време док траје однос,када користите женски кондом проверите му рок трајања и детаљно прочитајте упутство. 

Дакле није потребно да идете код гинеколога, апликујете га сами.

Лубрикант помаже код употребе женског кондома да не дође до његовог цепања, немојте користити и женски и мушки кондом јер су веће шансе да ће доћи то трења и непредвиђеног пуцања.

Женски кондом се такође користи само једном по односу, немојте их бацати у вц шољу, већ их одстраните у папир и баците у канту. Женски кондом изгледа као мала врећа, садржи један тврд прстен, ту је кондом затворен, овај затворен део се ставља у вагину а остатак мекани шири прстен остаје напољу, стављате га полако и сличним потезом као када стављате тампон.

Водите рачуна да је кондом исправљен да се није увртео и да слободан део се налази напољу.Када завршите однос, лагано га прстима извуците напоље и одложите у отпад.

Унутрашњи кондоми имају стопу грешке 5% када се правилно користе, дакле у 95% случајева су ефикасни у процесу заштите од нежељене трудноће.Можете се одлучити за женски или мушки кондом веома је важно да користите заштиту, будете одговорни и према себи и према другима.

Да ли је безбедно имати однос са девојком, без заштите. Ако ни она ни ја немамо болести. Полне поготово, тестирамо се на њих често.

Драги питаоче, често питање и веома незахвално за одговорити а ево и зашто…

Прво кондоми имају две функције, једна је заштита од нежељене трудноће а друго је заштита од полних болести.Хајмо овако, дакле ако нисте спремни за трудноћу, онда свакако треба да користите кондом, јер је његова сигурност 95%, дакле у овом проценту вас штити од трудноће кад се правилно користи, и верујте нам да методе ’’извући ћу га на време’ и ’’бројимо плодне дане’’ нису ни близу ефикасни као кондом.

Што се тиче полних болести, постоје одређене полне болести које могу бити присутне у телу али тек постати активне у организму кад дође до пада имунитета (рецимо ХПВ), или када прође инкубациони период. 

Дакле да бисте били потпуно сигурни ми би вам ипак саветовали да користите кондом и свакако да идете на редовне прегледе.

Здраво драги Табу !

Пишем ти јер ми је потребна твоја помоћ. Наиме планирам да по први пут спавам са дечком, ѕнам да то желим и осећам се спремно, али бих волела да ми даш неке савете како би све прошло у најболјем реду. Хвала у напред!

Драги питаоче, хвала ти на питању, потпуно разумем твоју бригу од нечега незвесног.

Први сексуални однос је искуство које може и не мора да протекне у најбољем реду. Много спољашњих фактора може да утиче на то, колико ће то искуство бити пријатно.

Над њима никада не можете имати потпуну ,,осигурацију” али оно на што је једино над чиме треба и можете да имате представу је осећај жеље и спремности, која долази од вас самих. Оно што треба да знате је да је у реду да ништа о томе не знате. Да је у реду да немате искуство и да се то не назива тек тако ,,Први пут”. Еротски филмови, часописи и друга средства нису нешто што је реално и што се од вас очекује. Први пут не мора да се деси одмах и уколико се осетите у било ком тренутку неспремно или да би могло још да причека то је сасвим ок. Размислите о томе шта желите први пут. Да ли је то само предигра, орални секс, само скидање или упознавање са ситуацијом у којој сте наги или потпуни сексуални однос. Оно што је важно је да имате осећај да верујете партнеру и да имате слободу да поставите јасне границе у било ком тренутку. Истражите своје тело и пратите шта је оно што вам прија. Оно што је неизоставно је то да је сигуран секс јако важан и да је заштита нешто што спречава непријатна искуства, нежељену трудноћу као и полне болести.Секс је спонтана ствар, па самим тим не треба да буде по плану. Прво искуство је тек почетак и упознавање са оним што вам прија и поента је да секс схватите као уживање. Самим тим је за уживање потребно да имате јасне границе. А претходно неопходно је да се опустите и препустите.

Поштовани,покушаћу да будем кратка. Удата сам и планирам трудноћу,пре мужа сам имала два партнера (са мужем сам већ 5 година). Увек идем на редовне гинеколошке прегледе, редован папа тест (2 група увек,уредан),преглед микроскопом,због ранице коју имам,рађена је биопсија два пута,оба пута је налаз био сасвим у реду,каже доктор да је здрава раница,радила сам и бактериолошки и микробиолошки брис вагине и цервикса,микопласма и уреапласма,Хламидија и све је НЕГАТИВНО,уредно. Моје питање је никад нисам радила тестирање на ХИВ и СИДУ.

Да ли је могуће да сам ХИВ или АСИД позитивна ако су сви ови резултати добри и да ли би се јавио неки симптом после оволико година и да ли бих требала да се тестирам.

Унапред Вам хвала на одговору и хвала Вам што сте дошли на идеју да направите овакву врсту помоћи младима! Извините само сам заборавила да додам на питање о тестирању на ХИВ и СИДУ,односи са претходна два партнера су били прво са заштитом а касније БЕЗ заштите неко време,пошто су у питању дуге везе. Надовезујем се на питање у ком су сви резултати добри само се нисам тестирала на ове две полне болести. Хвала још једном на одговору и извинете сто је преопширно!

Драги питаоче, хвала вам на поверењу и питању, хајде прво да објаснимо разлику између ХИВ-а и сиде (АИДС).

ХИВ је вирус хумане имунодефицијенције , шта то значи?

Он ослабљује природни имунитет човека и чини га подложним различитим обољењима. Особа оболеа од ХИВ-а, дакле има вирус у своме телу, али без симптома оваква инфекција може остати чак и непримећена.

СИДА/ АИДС је синдром стечене имунодефицијенције, она заправо представља последњи и најтежи стадијум инфекције ХИВ-ом.

Дакле тестирате се на ХИВ не на СИДУ.

Како изгледа ХИВ тест?

То је анализа крви којим се утврћује да ли постоје антитела на вирус ХИВ-а. Њих није могуће открити у кратком периоду након ризичког односа, овај период се назива период прозора и износи 6 до 10 недеља.

Када треба да се тестирате?

Ако сте имали неки облик ризичног понашања и желите да утврдите да ли сте оболели од ХИВ-а.

Ко ће знати да сте се тестирали?

Тестирање на ХИВ се базира на три начела: анонимности, поверљивости и добровољности. У саветовалиштима за ХИВ се можете распитати о свему што вас занима, научити о ХИВ-у и терапији.

ХИВ се преноси преко крви, сперме, пресемене течности, вагиналног секрета и мајчиног млека. Према томе, до инфекције може доћи незаштићеним сексуалним односом са зараженом особом (вагиналним, аналним или оралним сексуалним односом).

Тестови које сте ви навели нису повезани са инфекцијом ХИВ-ом, саветовали би вам да урадите тестирање из два разлога. Прво – као што смо на почетку напоменули, можете се догодити да имате ХИВ у телу без симптома чак и годинама, без икаквих тегоба. Други разлог би био због вашег душевног мира да бисте били потпуно сигурни да нисте под ризиком.Центар за превенцију сиде у Београду налази се у улици Проте Матеје 29, у Стационару Студентске поликлинике, у дворишту зграде – изнад лабораторије на последњем спрату. Намењен је свима који брину да су можда били у ризику да добију ХИВ инфекцију и желе да ураде тест на ХИВ, затим свима који желе више информација о ХИВ инфекцији и сиди.

Да ли могу да добијем полну болест преко љубљења?

Драги питаоче, најбржи одговор би био: И да и не.

Прво морамо нагласити да пољубцем преносе само одређене полно преносиве болести .

Два честа вируса која се овако могу пренети су вирус херпес симплекс (ХСВ) и цитомегаловирус (ЦМВ). Љубљење може бити један од најузбудљивијих делова везе и један диван интимни контакт који правите са својим партнером, међутим разумемо вашу бригу и зашто можете имати бојазан ако размишљате о преносу полних болести. Најбољи начин да избегнете полно преносиву болест путем пољупца јесте да удахнете дубоко и поведете један леп, директан, транспарентан разговор о томе са својим партнером. Ово вам сада може деловати нелагодно, али вам такво постављање граница може помоћи да избегнете инфекцију. Орални херпес се лако се шири пољупцима и он је веома чест, 67% људи млађих од 50 година има вирус у телу. Најуочљивији симптом је мали бели или црвени плик у устима или на гениталијама, овај плик може бити веома болан и временом ствара красту. Током избијања може цурити или крварити. Додиривањем или љубљењем некога са активном херпесом можете се заразити сами. Вирус се такође може ширити када нема симптома.

Шта не може да се пренесе љубљењем? То су хламидија, гонореја, хепатитис, трихомонијаза и такође ХИВ. Још једном вам саветујемо ако вам ово представља нелагодност и нисте сигурни да ли сте под ризиком најбоље је да поведете отворен и искрен разговор са партнером о овим стварима као и да идете на редовне контроле и да користите заштиту.

Да ли можете да кажете нешто више о женској маструбацији? Велики поздрав целом тиму!

Драги питаоче, женска мастурбација, једна занимљива тема о којој ретко говоримо и ако представља нормалну физиолошку потребу нашег тела и здраво испитивање сопствене сексуалности.

Осим тога она представља добро средство за ублажавање стреса и побољшање сна. Али исто тако и уживање у малом индивидуалном дружењу са вама и вашим телом.

Мастурбација је сигуран и природан начин за: Побољшање расположења, испитивање сопствене сексуалности, ослобађање напетости, остварење здравствених бенефита који настају услед отпуштања хормона ендорфина.

Како почети?

Мастурбација не мора довести до оргазма. Можда само желите да се опустите и доживите налет ендорфина, можда желите да испитате ваше сензације и откријете шта вас узбуђује.

Ако нисте сигурни како да мастурбирате за почетак направите себи одговарајућу атмосферу…Поставка понекад може да направи велику разлику у томе да ли ћете имати добру соло сесију или не. Угасите светла, упалите ароматичне свеће, пустите опуштајућу музику да бисте покренули узбуђење. Ако је потребно користите лубрикант, када се узбудите, ваше тело се самоподмазује, чинећи мастурбацију много углађенијим и угоднијим искуством. Али понекад то можда није довољно (или се уопште неће догодити!). Да би сте подстакли себе на уживање може вам помоћи лубрикант.

Пустите свој ум да лута. Можда се подразумева, али можете се подстаћи једноставним размишљањем о некоме ко вам се допада и према коме осећате привлачност. Нека ваш ум машта о људима или ситуацијама које вас узбуђују. Не журите. Не морате журити са мастурбацијом. Поиграјте се с техникама и одвојите време да уживате у свим сензацијама које осећате по целом телу. Истражите своје ерогене зоне. Оне не морају бити само вагина, клиторис и брадавице можда откријете да вам изузетно прија мажење по врату, или унутрашњој страни бутина. Размотрите употребу еротике или порнографије. Забавно је пустити свој ум да лута, али не морате увек да користите машту. Ако желите да појачате своје сексуално искуство, прочитајте еротску књигу или погледајте порнографски филм. Уживајте у себи и у своме телу.

Била сам код гинеколога први пут сада са 15 и нисам добила од ње одговор на питање једно јер ме било срамота да питам. Мој дечко има 17 година имао је пре 2 девојке са којима је имао однос , друга је увек ишла на прегледе, са првом је био једном као први пут. Мој дечко тврди да нема болест и верујем му, није ни имао ништа икад од симптопа сем кандиде коју смо заједно излечили, и његов тата га чува и заједно причају о томе да га заштити ако има нешто, јел онда проблем ако имамо однос без заштите јер смо здрави? Исто ме занима да ли је честа и могућа појава да се код њега кандида сама појави и да ми пренесе током незаштићеног односа?

Драги питаоче,

 Хвала ти на овом питању и често га добијамо, дакле, да ли је проблем имати однос без заштите ако сте обоје здрави?

Хајде да одговоримо на ово, па ћемо се бавити досадном кандидом.

Прво се морамо осврнути на то, да заштиту не користимо само како би се заштитили од полних болести него и од нежељене трудноће. Тако да бисмо свакако саветовали коришћење заштите ако не планирате трудноћу. Друго морамо вам рећи да постоје одређене полне болести које су неактивне у телу и које се испољавају само кад дође до пада имунитета као што је то случај са ХПВ-ом на пример. Тако да се може десити да се резвију у току односа који бисте практиковали без заштите и ако сте рецимо били здрави на претходном прегледу. А сад кандида.

Кандида се може јавити код мушкараца, иако не тако често као код жена, и тада се развија гениталне кандидијаза. Кандида код мушкараца може изазвати запаљење главића пениса иоколне коже. Неки од симптома могу бити: црвенило, осип, оток, бол и иритација, свраб, беле флеке, бол при сексуалном односу или уринирању. Важно је нагласити да је кандида код мушкараца обично без симптома! Када може да се врати: Након употребе антибиотика, након терапије кортикостероидима, због ослабљеног имунитет услед стреса и болести, услед дијабетеса…Кандида код мушкараца чешће изазива инфекције уколико нису обрезани, јер влажан и топао простор испод кожице погодује расту гљивица. Такође лична хигијена је веома важна – константна иритација средствима за купање може довести до појаве кандиде, потом лоша исхрана.

Након свега што смо напоменули морамо да кажемо да ипак саветујемо употребу заштите и да не пропуштате редовне прегледе. 

Можете ли дати савет нама који смо имали ту несрећу да добијемо ХПВ, како га је најлакше избаците из тела? Да ли је довољно јачати имуни систем и на који начин је то најбоље урадити?

ХПВ је као што знате најчешћа полно преносива болест међу мушкарцима и женама, постоји преко 150 различитих врста ХПВ вируса и врло често се поставља питање, може ли се уклонити из организма?


У зависности од весте ХПВ-а коју имате, вирус може опстати дуго у вашем телу, међутим ви такође стварате антитела која се “боре” са вирусом и могу га елеминисати. Не постоји још увек ни једна клинички испитана терапија која може уклонити вирус, међутим можете радити на изградњи свог имунитета, посебно у периоду менструалног циклуса када због дисбаланса хормона сте и осетљивији, такође се можете и вакцинисати против ХПВ-а јер нас она штити од одређених броја врста вируса ( и од најважнијих 16 и 18 који изазивају рак грлића материце). Такође је важно да идете редовно на прегледе ради контроле и лечења симптома ако се појаве.

Да ли је могуће избацити ХПВ вирус из организма?

Драги питаоче, хвала ти на интересовању за Табоо, у консултацији са лекаром спремили смо одговор за тебе, надамо се да је од помоћи и да ће ти значити.


ХПВ је заправо најчешћа полно преносива болест. Свака сексуално активна особа је под ризиком да се инфицира ХПВ вирусом , па чак и ако је вакцинисана јер нас вакцина штити од одредјених најкритичнијиј сојева ХПВ-а који могу изазвати рак грлића материце као што су сојеви 16 и 18.

Да ли је могуће да ХПВ нестане из тела?

Да, могуће је…Ваше тело континуирано ствара антитела која могу елеминисати вирус, понекада ХПВ не мора уопште дати симптоме, услед тога можете имати и елеминисати вирус из тела а да тога уопште нисте свесни.

Оно што је важно рећи да одредјени сојеви вируса могу перзистирати у организму и више година, тако да је најбољи начин на који можете да се носите са инфекцијом тај да идете на редовне прегледе, и размислите о вакцинацији.

Зашто гинеколог тражи да и мој партнер пије антибиотике ѕбог бактеријске инфекције када сам рекла да користимо кондом? Зар кондоми не штите од заразе?

Драги питаоче, хвала ти на интересовању за Табоо, у консултацији са лекаром спремили смо одговор за тебе, надамо се да је од помоћи и да ће ти значити.


Ваш доктор Вам је саветовао да користите антибиотик без обзира што користите кондом јер брине и за Вас и за Вашег партнера, и жели да терапија има најбоље могуће деловање. О чему се ради? Ако је инфекција већ покренула своје деловање у телу без обзира што ви сада користите кондом она може направити своје последице и бити активна у телу, па да бисмо је елеминисали, важно је да сте и ви и партнер покривени антибиотском терапијом и да носите кондом све до тренутка док се не будете опет тестирали на бактеријске инфекције (обоје) и добили чист налаз. Кондоми штите од полно преносивих болести то је тачно, али бактеријске инфекције се могу јавити и услед промене флоре у организму, услед пада имунитета, и других разлога а онда је важно спречити њихово ширење и деловање, такодје је врло важно током употребе антибиотика да користите и пробиотик како би сте одржали нормалну флору црева. Ако не корстите други вид заштите онда наравно треба да наставите са употребом кондома и након добијања чистог налаза, ако не планирате трудноћу.

Први полни однос ми је био јако болан, покушала сам да имам поново однос 6 месеци након тога, али је опет било ужасно болно и сада се плашим, да ли је то нормално?

Драги питаоче, хвала ти на интересовању за Табоо, у консултацији са лекаром спремили смо одговор за тебе, надамо се да је од помоћи и да ће ти значити.

Велика истина је да су већина првих односа болни…романтичан први пут који прође без непријатности и бола који видимо на филму је заправо права реткост и има више фактора који утичу на то.

Прва ствар на листи- нисмо опуштени, услед овог догађаја, наши мишићи се контракују, сфингтери (мишићи) се стежу, и услед тога настаје бол, поред тога, морамо да Вам откријемо једну велику тајну- химени нису исти. Химен је Бог брака у грчкој митологији а у анатомији он је нешто друго. То је мала кожна преграда измедју спољашњости и унутрашњости вагине, он би требао да “пунке” током првог сексуалног чина и он нам отежава целокуоно уживање током првог пута. Медјутим, отвор и дебљина химена је другачији код сваке жене, код једне је он потпуно танка опна са пар отвора на себи, код друге је веома еластичан па до његовог пуцања не мора ни доћи код треће може да ни не постоји. Дакле није уопште реткост да због свих ових фактора први однос буде мало болнији, медјутим оно што би Вам свакако саветовали, јесте да посетите гинеколога који ће Вас прегледати ( нагласите му на самом почетку прегледа да нисте још ступили у сексуалне односе) на основу прегледа моћићете да уклониту сваку сумњу да има било каквог разлога за бригу, онда је Ваше да се опустите и уживате са Вашим партнером, само Вас молимо да обавезно користите заштиту.

Здраво, девојка сам и имам 18 година. Нисам до сада имала сексуалне односе, али имам питање које ме много мучи. Већ преко 6 година редовно налазим белу слуз на гаћама и забрињава ме што то и даље имам, а пола мојих другарица нема. Ако можете д ами објасните.

Драги питаоче, хвала ти на интересовању, за Табоо, у консултацији са лекаром спремили смо одговор за тебе, надамо се да је од помоћи и да ће ти значити.

Без обзира што још увек нисте имали сексуални однос требало би да посетите гинеколога и да нагласите одмах на почетку прегледа да нисте још ступили у односе. Узрок за овакву појаву може бити многострук, али га не можемо знати без да Вас доктор прегледа и да обави све потребне анализе. Ова појава може настати из хормонских разлога, због промене нивоа естрогена у Вашем организму, такође је карактеристично да имате појачану белу слуз на половини циклуса кад сте пред овулацијом, осим тога и неке гљивице и бактерије могу изазвати овакву појаву. Да не бисте нагађали, најбоље је да посетите гинеколога и да на основу брисева и анализа установите о чему се ради како би добили и адекватну терапију.

Читала сам да контрацептивне пилуле са собом носе бројне контра ефекте и штетне последице. Колики је заправо ризик коришћења ових пилула и да ли су делотворне у успостављању редовних циклуса?

Драги питаоче, хвала Вам на интересовању за Табоо, у договору са лекаром припремили смо вам одговор, надамо се да је користан и да ће Вам значити.

Контрацептивне пилуле су једна од најпопуларнијих врста контрацепције, понекад се преписују само у циљу спречавања нежељене трудноће, а понекад и за лечење одређених болести код жена, попут полицистичних јајника или нередовних циклуса.

Постоје две главне врсте пилула – комбиноване контрацептивне таблете, које садрже естроген и прогестин, и мини таблете, које садрже само прогестин. Најважније је знати да никада не бисте требали сами пити контрацептивне пилуле, морате отићи гинекологу који ће извршити детаљан преглед који укључује узимање ваше анамннезе, преглед као и анализу крвне слике и узимање у обзир ваше историје болести. Па ако се питате, да ли су све врсте контрацептивних пилула погодне и добре за вас? Одговор би био не. Ваш гинеколог ће узети вашу медицинску историју и питати вас о свим лековима које користите за одабир таблета које одговарају вама лично. Предности употребе контрацептивних пилула су следеће: смањујете ризик од рака јајника и ендометријума, побољшавате квалитет коже и косе, смањујете појаву акни, нећете имати болне менструације, а ниво андрогена изазван синдромом полицистичних јајника је смањен , обилно крварење је смањено. Ублажиће те симптоме ПМС-а, циклуси су краћи, правилнији и у истом временском периоду и наравно избегавате нежељену трудноћу. Мане које су до сада клинички потврђене су да имате повећан ризик од срчаног и можданог удара ако сте старији, имате повећани узрок настанка крвних угрушака, осећате се надуто, имате повећану осетљивост дојки, мучнину, главобољу и склони сте депресији и наравно, анти-бени пилуле Вас не штите од полно преносивих болести.

Свака врста пилула, као и други лекови, носе ризик и разне нежељене ефекте, најважније је да се одлучите за таблете које су најбоље за Вас индивидуално, а то ћете учинити одласком на детаљан преглед код гинеколога .

Која је најчешћа полна болест?

ХПВ је најчешћа сексуално преносива болест, преко 50% жена током живота дођу у контакт са ХПВ-ом. Постоји преко 100 врста ХПВ вируса, од чега најмање 14 њих изазива канцер. ХПВ инфекција може често бити без симптома, због чега је јако важно да идемо на редовне контроле.У Србији сваког дана од рака грлића материце умре најмање једна жена. Вакцинација против ХПВ-а пружа ефикасну заштиту од типова 16 и 18 ХПВ вируса, који су одговорни за 70% свих случајева рака грлића материце. Иако мушкарци не могу да оболе од рака грлића материце, они могу да пренесу инфекцију својим партнеркама. У Србији за сада није препоручена вакцинација ни дечака ни мушкараца. Вакцинација против ХПВ-а смањује ризик појаве рака грлића материце, али га и не искључује. Иако сте вакцинисани, веома је важно да наставите редовно да идете на скрининг прегледе.

Ако ме пече кад пишким је л то значи да имам полну болест?

Ако имате бол или пецкање током пишкења, можда имате уринарну инфекцију али можда имате и полну болест. Уринарна инфекција је изазвана бактеријама које се могу наћи у вашем уретру, бубрезима или бешици. Полно преносиве болести као што су гонореја и хламидија могу дати сличне симптоме, међутим код полних болести можете имати и неке од других симптома: бол током односа, осип у пределу гениталија, мучнину, грозницу, код жена се може јавити и крварење…Ако имате нешто од поменутих симптома, јако је важно да посетите лекара да се тестирате на полне болести и да на време откријете узрок.

Шта је хламидија?

Хламидија је једна лукава полна болест која је јако тиха и неприметна, понекада можете да је имате а да уопште то не знате. Хламидија је такође једна од врло честих полних болести, заправо 1 у 10 особа може имати дијагностиковану хламидију.

Ако сте сексуално активна особа, саветује се тестирање на хламидијалну инфекцију једном годишње. Тестирање се обавља тако што се узима узорак бриса из пениса или сперма код мушкараца, узима се узорак бриса цервикса код жена и узорак урина код оба пола. Ако се открије на време хламидија може да се лечи антибиотицима важно је само да редовно посећујете лекара и да имате заштићене сексуалне односе.

Је ли могу да имам полну болест а да не знам?

Могуће је да имате полну болест а да тога нисте свесни, да немате симптоме и да се генерално добро осећате. Посебно је специфично код полно преносиве болести хламидије код које половина носиоца ове болести уопште нису свесни да је имају. Оно што је забрињавајуће јесте да многе особе које имају незаштићене сексуалне односе преносе полне болести њиховим партнерима, зато је од непроцењиве важности да идете редовно на контроле, посећујете свог лекара и користите кондоме.

Да ли понашање родитеља утиче на наше одлуке о сексу и како?

Јована Митровић, магистар психологије, психолошки саветник, психотерапеут у едукацији Гешталт методе – сарадник Табуа

На који начин млади могу да избегну манипулацију партнера на секс без заштите?

Мина Кривачић, дипломирани психолог, психотерапеут у едукацији Гешталт методе – сарадник Табуа